Blogs

Tussen droom en daad

Ingezonden door: ha 23 Feb 2017

Op een heldere winterdag is het heerlijk om met een coachee naar buiten te gaan. Zuurstof voedt je hersenen en buitenlucht geeft letterlijk een frisse blik. Vandaag wandel ik met Femke door het bos waar de bevroren bladeren onder onze voeten knisperen. Ze heeft mij gevraagd om haar te helpen een nieuwe richting in werk te vinden. Bij de multinational waar ze werkt, voelt ze zich niet meer thuis. “Ik weet allang dat ik niet met die ratrace wil meedoen” zegt ze.

 

“Ik weet dat ik dáár niet pas, maar wat wil ik wel? En hoe weet ik dat ik dan de juiste keuze maak?” Ik hoor het vaker. “Dit is het niet.. maar wat wel? En als ik dat weet, hoe pak ik het aan om daar te komen? Welke stappen moet ik dan zetten?” Soms is de chaos in je hoofd groot en dan is het prettig als iemand je helpt je gedachten te ordenen.

De chaos in je hoofd

Want je onbewuste weet allang waar je heen wilt. Wat de chaos in je hoofd creëert zijn stemmetjes vol angst en veelal vermeende beperkingen. Interne obstakels die je onbewuste saboteren. “Je hebt nu zo’n prachtige baan” fluisteren ze, “die geef je toch niet zomaar op? Straks mislukt het hopeloos en zit je thuis op de bank.”

Onbewuste dromen uitspreken

Ik help Femke op weg met een oefening waarin ik haar onbewuste dromen laat uitspreken. Dromen doen we helaas veel te weinig. Het wordt als verspilde tijd gezien en onrealistisch.

Jammer. Dromen wijzen ons niet zelden de richting om nieuwe afslagen te nemen in ons leven. Door hardop te dromen ontdek je waar je echt blij van wordt. Waar kansen liggen in de toekomst.

Je droom verwezenlijken

Femke droomt inmiddels met een glimlach van ander werk dat ze kan inrichten volgens haar wensen en normen. Dan help ik haar om concrete plannen te maken zodat ze doelgericht stappen kan zetten om haar droom te verwezenlijken met een frisse blik.

Het succes van deze oefening zit ‘m in de verbinding tussen droom en daad. En ja, daar staan soms praktische bezwaren in de weg. Maar zelden wettige bezwaren.

Heb jij dat ook? Vragen als : Welke richting moet je op? Wat past er bij je? Waar ben je nu eigenlijk goed in? Neem contact met ons op.