Blogs

Inschattingsfout?

Ingezonden door: ha 12 Jun 2017

Zij – we noemen haar even Mies - is teleurgesteld. Ze is niet gekozen voor de functie van projectmanager. Dat zit haar hoog. Ze slaapt er niet van. Ze is boos en teleurgesteld. En wat moet je nou met coachen in dit geval?  Die coach gaat me vast vertellen dat ik het moet loslaten. Daar krijgt ze bij voorbaat al de kriebels van. Maar desalniettemin gaat ze kennismaken met de coach van Kootsjhuys. Met het voordeel van de twijfel!

We spreken af op onze locatie bij het vliegveld in Rotterdam. Mies zit er met non verbale weerstand. Armen over elkaar, bijna vijandig.  Ik stel een beginvraag: “wat kan ik voor je doen? “ Daar heeft ze geen antwoord op. Ik gooi het over een andere boeg en ik vraag: Waarom wil je zo graag projectmanager zijn?  Dat helpt. Mies vertelt dat ze al 10 jaar bij dit bedrijf werkt en werkelijk altijd alle opdrachten naar verwachting heeft uitgevoerd. Nu kwam er een vacature als projectmanager en daar had ze allang op gewacht. Zij wilde die rol. Eindelijk zou ze de mogelijkheid hebben om te laten zien wat ze in haar mars heeft. Dat snapte ik toch zeker wel?

 

Gebruik kunnen maken van talent

Ik merk hoe hoog de emoties zitten bij Mies. Ik zie iemand die echt uitkeek naar een nieuwe uitdaging. Iets doen waar ze echt goed in is. Daar kan ik inkomen, want mensen vinden voldoening als ze iets kunnen doen waarbij ze gebruik maken van hun wezenlijke vermogens.  Nu lijkt de hoop vervlogen. Had ze haar kans verkeerd ingeschat?

Hoop en vrees zijn emoties die zich richten op onze wensen en de onzekerheid daarvan. Want als je iets erg graag wilt kan dat er toe leiden dat je je laat leiden door emoties van hoop waardoor je de kans verkeerd inschat. Maar Mies is niet toe aan deze rationele uitleg en dus laat ik die maar achterwege.

 

Ambitie najagen

Mies wil geen coaching maar wil toch wel graag weten wat ik denk.  We halen even koffie zodat ik mijn gedachte goed kan ordenen om haar advies te kunnen geven. Mies is 32 jaar en dus in de bloei van haar leven. In deze fase van het leven vind ik het verstandig om alle mogelijkheden te onderzoeken om ambitie te volgen en je juist niet moet laten afleiden door de angst dat iets niet zou kunnen lukken. In deze fase mag je je grenzen overschrijden om echt uit te vinden wat je wilt.

Ik opper de mogelijkeheid om kennis te maken met één van onze professionele  loopbaancoaches. Loopbaanbegeleiding is waardevol omdat ze daarmee helder kan krijgen hoe ze kan bereiken wat ze wil. Hoe ze haar ambitie waar kan maken.

 

Twijfel is het begin van alle wijsheid

Ik vertel dat het doorgaans 3 tot 4 maanden in beslag neemt waarin ze veel te weten komt over wie ze is, waar ze goed in is en waarom ze iets graag wil. Ze luistert met veel belangstelling. Maar weet het nog niet. Ze twijfelt en wil er graag een nachtje over slapen. Ik zie dat we al een hele grote stap verder zijn  Twijfel is het begin van alle wijsheid. Ik heb alle vertrouwen dat ze me morgen gaat bellen.